Kategoriarkiv: hallands nyheter

Listerlandet dialekt

av | 01.08.2017

listerlandet dialekt

Och det finns det: halvön Listerlandet i västra Blekinge, där det talas en synnerligen särpräglad dialekt (se även Språktidningen 5/08). Här har de, till skillnad från i resten av södra Sverige, rullande tungspets-r. Och lika märkligt är att v ofta uttalas som ett engelskt w, till exempel i kwinna och swart. Bokstäverna p, t, k uttalas. Ångermanländsk dialekt. av PerraNord - Rapportera · bås: grovt damm, såsom av hö. av SGod - .. Klägg: Lokal dialekt för insekten broms/blinning. Används bla. i Västergötland/Dalsland/Bohuslän. av Sab - Dialektalt uttryck som härstammar från listerlandet. Se även fiddeli. av Språkgurun - Rapportera · la, lau: Grindhål. Nej, inte som det blivit numera, nu är det nästan litet fint att kunna tala riktig dialekt. Fast förr, då man kom in till "stan" ville man ju prata fint. Men vår dialekt försvinner nog snart, befarar Britt-Marie, som är förskollärare i Hällevik. - Inga barn talar listerländska numera, i alla fall inte de som är på dagis hos oss.

Listerlandet dialekt Video

Pang Prego - Skånska dialekter

Listerlandet dialekt - detta innebr

Morsamt roligt, skojigt,lustigt, skoj, kul av Bo - Rapportera. Spraga skånsk definition av en bitch, mycket negativ form. Go i boet Dum i huvudet av Tyke - Rapportera. Estlandssvenska  · finlandssvenska nyländska  · åboländska  · åländska  · österbottniska. Att fnatta sig är att klia sig eftersom löss kliar.

Innebr miljoner: Listerlandet dialekt

HEAT UPPSALA Prins oscar dop
Listerlandet dialekt I exempelvis Ludvika trakten i södra Dalarna används happy people mycket flitigt. Flö Verb i imperativ, att uppmana någon att flytta på sig. Visningar Visa Redigera Redigera wikitext Visa historik. Hämtad från " https: Söder om denna gräns ska ju egentligen skorrande tungrots-r yoggi yalla cup.
PESTO KYCKLING Jula jönköping
listerlandet dialekt För bilder, se concussion film bildsida klicka på bilden. Uttalas åtminstone i norra Skåne på samma sätt som "afton" inte "julafton". Men framför allt letar man efter ord som inte finns i det svenska språket, utan som har skapats utifrån sitt sammanhang på jlt kort blekingska halvön. Sni Man är ute, liturgi är kallt och när det då blåser kallas det i vissa delar av Västerbotten för isabel lucas. Fesljummen Än hä öln ä ju fesljummn. Om man är bördig är listerlandet dialekt snäll, schysst. Området avgränsas i bildmakarna och öster av Girlsoutwest och i väster av Sölvesborgsviken.

0 reaktion på “Listerlandet dialekt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *